Mesleki eğitim almış nitelikli uzman nasıl Almanya’da çalışabilir?

Almanya’da yabancı bir mesleki eğitim almış yabancı bir uzman olarak çalışmak istiyorsanız (Dikkat: bir üniversitede veya uygulamalı bilimler üniversitesinde üniversite diploması yok!) örneğin eczacı veya kuaför olarak, Almanya’ya yasal olarak nasıl girebileceğinizi açıklayacağım. Gerekli vize için neye ihtiyacınız olduğunu ve nasıl devam etmeniz gerektiğini adım adım açıklamaya hemen başlayalım.

1.) Alman yasalarına göre nitelikli uzman ne demektir?

Kalifiye vasıflı işçi, yurtdışında en az iki yıllık bir okulu veya çift mesleki eğitimi başarıyla tamamlamış kişidir.

Bu mesleki eğitim, Alman mesleki eğitimine eşdeğer olmalıdır. Bu da şu demektir, çalışmak için Almanya’ya gelmeye karar vermeden önce, eğitiminizin eşdeğerlik kontrolünü yapmanız gerektiği anlamına gelir.

Tüm sertifika ve mesleki eğitim sertifikalarınızın tanınmış bir çevirmen tarafından Almanca’ya çevrilmesi en iyisidir. Çeviri denklik kontrolü için gereklidir.

Sorumluluklar ve prosedürler hakkında bilgi ve tavsiyeleri aşağıdakı açıklanacak noktalardan alabilirsiniz:

Federal Hükümetin yurt dışından vasıflı işçiler için bilgi portalı : http://www.make-it-in-germany.com

Federal Hükümetin yabancı mesleki yeterliliklerin tanınması prosedürleri hakkında bilgi portalı http://www.anerkennung-in-deutschland.de

“Almanya’da Çalışmak ve Yaşamak” yardım hattının danışmanlık hizmeti http://www.make-it-in-germany.com/de/ueber-das-portal/kontakt/hotline/ veya +49 30 1815 – 1111 numaralı telefonu

Yurtdışındaki çeşitli danışmanlık hizmetleri hakkında (örneğin, dış ticaretin çeşitli odalarında Pro Tanıma çerçevesinde tanıma danışmanlığı, genel bakış http://www.anerkennung-in-deutschland.de adresinde bulunabilir)

2.) Yeterliliğinizin denkliğine dair yazılı bir onay alır almaz, Almanya’da bir iş aramaya başlayabilirsiniz. Sizin için ücretsiz ve uygun bir işi nasıl bulursunuz? En iyi yol portallar aracılığıyla:

  • XING
  • LinkedIn

İş ve İşçi Bulma Kurumu: https://jobboerse.arbeitsagentur.de/vamJB/startseite.html?kgr=as&aa=1&m=1&vorschlagsfunktionaktiv=true

3.) Almanya’daki bir işverenden bir onay aldınız. Bu genellikle iş unvanını, iş yerini, iş sözleşmesinin süresini ve aylık maaşını belirten resmi bir yazılı iş sözleşmesidir.

Bir iş sözleşmesi almadıysanız, ancak sadece bir güvence aldıysanız, işvereniniz aşağıdaki formu doldurmalıdır: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/downloads/DE/veroeffentlichungen/themen/migration/feg-anwendungshinweise -anlagen/anlage2.pdf?__ damla=publicationFile&v=5

! Dikkat: İş teklifiniz yeteneklerinize ve vasıflarınıza uygun olmalıdır. Örneğin, bir satış eğitimini tamamladıysanız hemşire olarak çalışmanıza izin verilmez.

Alman kanunu bu açıdan değişti ve burada her meslekte çalışmanıza izin verildi. Sadece kalifikasyonunuz önemlidir. Geçmişte, Almanya’da çalışamayacağınız negatif meslekler listesi vardı ve bunun dışında oturma izni alabileceğiniz meslekler vardı. Artık böyle bir durum yok. Biraz cesaret ve uygun bir iş sözleşmesi ile Almanya’ya artık gelebilirsiniz.

Yalnız uzun yıllara dayanan bir iş tecrübeniz varsa, ancak yeterlilik (Diplomanız) yoksa, maalesef Almanya’da çalışma izni için bu tecrübeniz yeterli değildir.

Artık Alman işçilerinin öncelikli olarak bulunup bulunmadığına dair bir kontrol bulunmamaktadır. Bu kontrol, yasa değişikliği ile geçersiz hale gelmiştir ve artık bir geçerliligi bulunmamaktadır.

4.) Yeterliliğinizi ve iş teklifini kontrol ettikten sonra, Federal İstihdam Iş Kurumunun Almanya’daki istihdamınızı onaylaması gerekir.

Federal İstihdam Iş Kurumu ne yapıyor ve bu onay neden önemlidir?

İş teklifinizin Alman asgari yasal gerekliliklerine (ör. İşverenin size uygun bir ücret ödemesi ve tarifenin altında sizi istihdam etmemesi veya yasal olarak gerekli haftalık çalışma saatlerinin (haftada 40 saat) doğru olup olmadığı.

Federal İstihdam Iş Kurumunun onayını kimler alabilir?

İşvereninizin sizin adınıza Almanya’da hızlandırılmış bir prosedür yürütmesi mümkündür, yani vize prosedürünün ön onayı için yerel Yabancılar Dairesi’ne başvurarak Federal İstihdam Iş Kurumu’nun onayını sizin adınıza alır.

Yabancılar Departmanının ön onayı, başvurunuzu yurtdışındaki yetkili Alman temsilciliğine göndermenizi kolaylaştıracaktır.

5.) Sırada ne var? Yeterlilik, bir iş teklifi ve muhtemelen Federal Istihdam Iş Kurumu’nun onayını alır almaz, ulusal vize almak için yurtdışındaki sorumlu Alman Büyükelciliginden randevu almak için başvurabilirsiniz.

6.) Büyükelçiliğe ne sunmanız gerekiyor?

İlgili büyükelçiliğin ana sayfasından da bilgi alabilirsiniz: ör. Ankara: https://tuerkei.diplo.de/tr-de/service/05-VisaEinreise/-/2170670

7.) Tüm gereklilikleri yerine getirirseniz, büyükelçilik size 12 ay geçerli vize verecektir.

8.) Vize ile Almanya’ya girebilirsiniz.

9.) Giriş yaptıktan sonra, bir vatandaş ofisinde „Bürgeramt“ veya kayıt ofisinde ana ikametgâhınıza kaydolmanız gerekir.

10.) Kayıttan sonra, size elektronik ikamet unvanı verilebilmesi için sorumlu yabancılar şubesinden randevu alabilirsiniz.

11.) Yabancılar şubesinde aşağıdaki belgeleri ibraz etmeniz gerekir:

Doldurulmuş başvuru formu

1 biyometrik fotoğraf

Ulusal pasaportun aslı ve fotokopisi

Visa orijinal ve kopyası

İş sözleşmesi aslı ve fotokopisi

Yaşadığınız dairenin kira sözleşmesi ve aslı

Sağlık sigortası kurumundan üyelik belgesi Orijinal ve kopya

Sorularınız için asağıdaki formdan bizlerle irtibata geçebilirsiniz.

İletişim formu

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: